25th Dec 2008

Folkekirken kriser

Glædeligt vintersolhverv!

Danmark er milevidt fra at kunne kalde sig et sekulært samfund. Den officielle religion er den evangelisk-lutherske kristendom, som den forkyndes i den kongelige danske folkekirke. Det står i Grundloven - hvori det også står, at det tilkommer den siddende monark at være kirkeligt overhoved. Og sådan tyder meget på, at det vil være en rum tid endnu, for 82 procent af befolkningen har af en eller anden grund endnu ikke fået sendt blanketten om at udtræde af foretagendet. Det kan jo undre, når man kan spare op mod en hel procent i skat. Men trods de udmeldelses-dovne danskere er der nu alligevel god grund til optimisme.

Andelen af danskere, der går til almindelige gudstjenester rasler nemlig ned, viste en Gallup-måling i Berlingske for nylig. Hvor 48 procent gik i kirke i 1998, var det kun 28 procent i 2008. Det er da et fald, der vil noget. Hvordan mon det ser ud i 2028? Biskop over Viborg Stift, Karsten Nissen, mener, at løsningen er mere missionering. Yderst problematisk, fordi man - selv om man ikke er medlem af folkekirken - betaler en stor del af gildet. Kirken lever nemlig langt fra i askese - den har langt større udgifter end indtægterne fra kirkeskatterne. Jeg kan endda leve med at betale til restaureringen af et kalkmaleri fra 1300-og-grønlangkål, men jeg vil altså venligt, men bestemt frabede mig at finansiere noget så tåbeligt som religiøs forkyndelse. Det må medlemmerne stå for.

Både folkekirken og staten har brug for at få løsnet båndene til hinanden. Det er på tide, at Danmark som Sverige, Tyskland og Frankrig og mange andre lande, vi normalt sammenligner os med, bliver et sekulært samfund. Det betyder et farvel til folkekirken, til dronningen som dens overhoved - og måske allervigtigst: Et farvel til helligdage. Hvorfor skal butikkerne være lukket bare fordi det er jul? Det må være en privat sag, om man fejrer religiøse højtider - men for at slutte hvor jeg startede, så lad os da alle fejre, at det er vintersolhverv og at de lyse dage er på vej tilbage! 

De sidste 5 indlæg af Mads Brandsen

1 svar to “Folkekirken kriser”

  1. Ursula Overgaard Says:

    Folkekirken kriser: Der er intet nyt under solen; men solen har flyttet sig, som også kirken bør flytte sig og erkende at Guds rige er større end kirkens. - Den sande kirke er ikke en fysisk kirke, men en åndelig kirke, ”bygget af levende stene”, som skabes og er nærværende, hvor mennesker mødes - netop i deres forskellighed og i troen på, at Gud er tilstede i alle hans børn, hvor langt de end forvilder sig bort. - At være kristen er ikke at kalde sig kristen, ej heller at følge et begrænset menneskeskabt dogme; at være kristen er at realisere Kristus’ kærlighedsbudskab.

    Er kirken ved at hænge fast i gamle traditioner? Nu er mange gamle traditioner gode, men når de ikke fornyer sig, dør de. - Har kirken gjort fælles front mod det nye, der skyder op alle vegne og er den kommet derhen, i kraft af den etablerede religion, hvor den giver “stene for brød”? – Er tiden inde, hvor kirken bør anlægge et åndeligt eller spirituelt helhedssyn, som lidt efter lidt vil medføre bl.a. en psykisk og filosofisk frigørelse af det liv i menneskets indre, som er indespærret? - Måske burde kirken være et ’fortolkningsfællesskab’, eftersom Guds ord og teksterne bør tolkes svarende til den tid og det samfund mennesket lever i.

Svar på indlægget

Captcha
Enter the letters you see above.

grupa LGBT