Arkiv for December, 2008

25th Dec 2008

Folkekirken kriser

Glædeligt vintersolhverv!

Danmark er milevidt fra at kunne kalde sig et sekulært samfund. Den officielle religion er den evangelisk-lutherske kristendom, som den forkyndes i den kongelige danske folkekirke. Det står i Grundloven - hvori det også står, at det tilkommer den siddende monark at være kirkeligt overhoved. Og sådan tyder meget på, at det vil være en rum tid endnu, for 82 procent af befolkningen har af en eller anden grund endnu ikke fået sendt blanketten om at udtræde af foretagendet. Det kan jo undre, når man kan spare op mod en hel procent i skat. Men trods de udmeldelses-dovne danskere er der nu alligevel god grund til optimisme.

Andelen af danskere, der går til almindelige gudstjenester rasler nemlig ned, viste en Gallup-måling i Berlingske for nylig. Hvor 48 procent gik i kirke i 1998, var det kun 28 procent i 2008. Det er da et fald, der vil noget. Hvordan mon det ser ud i 2028? Biskop over Viborg Stift, Karsten Nissen, mener, at løsningen er mere missionering. Yderst problematisk, fordi man - selv om man ikke er medlem af folkekirken - betaler en stor del af gildet. Kirken lever nemlig langt fra i askese - den har langt større udgifter end indtægterne fra kirkeskatterne. Jeg kan endda leve med at betale til restaureringen af et kalkmaleri fra 1300-og-grønlangkål, men jeg vil altså venligt, men bestemt frabede mig at finansiere noget så tåbeligt som religiøs forkyndelse. Det må medlemmerne stå for.

Både folkekirken og staten har brug for at få løsnet båndene til hinanden. Det er på tide, at Danmark som Sverige, Tyskland og Frankrig og mange andre lande, vi normalt sammenligner os med, bliver et sekulært samfund. Det betyder et farvel til folkekirken, til dronningen som dens overhoved - og måske allervigtigst: Et farvel til helligdage. Hvorfor skal butikkerne være lukket bare fordi det er jul? Det må være en privat sag, om man fejrer religiøse højtider - men for at slutte hvor jeg startede, så lad os da alle fejre, at det er vintersolhverv og at de lyse dage er på vej tilbage! 

Posted in Blå Stue | 1 kommentar »

grupa LGBT