Arkiv for March, 2008

07th Mar 2008

Rygning forbudt udendørs!

Lad det være sagt med det samme: Jeg er stor tilhænger af rygeloven. Det er jeg fordi det er et alt for stor indgreb i min frihed til at blive fri for rygning og ret til ikke at dø af passiv rygning at andre ryger mig lige op i hovedet. Men rygerne skal da have lov til at ryge udenfor, hvor det ikke generer andre.

Eller skal de? Det mener man ikke i Region Midtjylland. Regionsrådet har nemlig besluttet, at ansatte skal kunne fyres, hvis deres røg uden for regionens arbejdspladser generer andre. Mage til hysteri skal man da lede længe efter. I RadioNyhedernes præsentation af tiltaget citerede speakeren en ansvarlig i regionen, som jeg desværre ikke lige fangede navnet på, for at sige, at han “ikke regnede med det blev nødvendigt at tale nogen til fornuft” på baggrund af den nye overformynderiske regel.

 Det har han ret i. Det er jo nok desværre for sent at forsøge at tale regionspolitikerne til fornuft.

Posted in Blå Stue | 4 kommentarer »

05th Mar 2008

Dødsstraffen er en død sild

Begrebet retssamfund bruges ofte i den politiske debat - tit med sætninger som “i et retssamfund som det danske…”. Fortsættelsen ligger lige for: Vi må behandle vores borgere anstændigt, fordi vi er et retssamfund. Retssamfundet er karakteriseret ved at have et veludviklet og civiliseret retssystem, der bygger på lighed for loven, retssikkerhed, adskillelse af statsmagterne og tanken om det suveræne folk. Som så meget andet godt her i verden er begrebet tysk; juristen Robert von Mohl lancerede således sin idé om Rechtsstaat i 1832.

Bemærk særligt ordet civiliseret i det foregående. Hvis man ikke overholder loven, bliver man retsforfulgt - og hvis man bliver dømt skyldig ved en domstol, får man en straf - en sanktion. Det er (rets)samfundets måde at fortælle, at den begåede handling ikke var okay. Og samtidig fortæller det lovlydige borgere, at kriminelle handlinger har konsekvenser. I Danmark var den værste konsekvens frem til 1994 dødsstraf - det var nemlig først her, at Folketinget afskaffede den såkaldte landsforrædderlov, som var møntet på krigsforbrydere efter Anden Verdenskrig. Siden 1994 har Straffelovens strengeste straf været fængsel på livstid.

Men sådan skal det ikke længere. Danmark skal genindføre dødstraffen, mener et flertal i Konservativ Ungdoms lokalafdeling i Randers. Eller?! Formand Jesper Frederiksen trækker en smule i land - flertallet var faktisk imod, men stemte for at forenignen stillede forslaget alligevel. I Randers KU ”lader man sig nemlig ikke diktere af den almene opfattelse”, skriver Frederiksen, der dog ikke har problemer med at argumentere for det kontroversielle forslag:

“Når der er dødsstraf, har man uigenkaldeligt sendt den skyldige væk. Ofrene for en given forbrydelse får en sikkerhed for, at den skyldige aldrig kommer ud i friheden igen”, forklarer han til TV 2. Aha.

Straffenes længde skal altså alene udmåles efter hvordan ofrene for forbrydelserne ser på spørgsmål. Det er problematisk - og det er pokkers populistisk. Men det kan vel da ikke passe, at KU’erne lader sig inspirere af dem, de ellers elsker at hade - nemlig Dansk Folkeparti. For se lige her, hvad daværende medlem af Folketingets Retsudvalg, Hans Kristian Skibby, sagde i 2006: “Vi er ikke umiddelbart tilhængere af dødsstraf. Men man kan da godt have en forståelse for, at nogen kan ønske at give onde personer dødsstraf. Jeg tror dog ikke, det er foreneligt med dansk kultur”. Som eksempel på en ond person nævner Skibby Peter Lundin.

Det lader til at i hvert fald nogle af KU’erne i Randers kan blive enige med Skibby om, at straffens primære formål er at få hævn - og man kan jo selvfølgelig ikke benægte at dødsstraf er en ganske effektiv måde at få denne hævn på. Men det er dybt, dybt problematisk - og ikke i overensstemmelse med tankerne, der ligger bag retssamfundet. Det er en tilbagevenden til tidligere tiders barbariske tankegang - til øje for øje og tand for tand.

KU-landsformand Rune Kristensen gjorde da også det eneste rigtige og satte sin lokalformand i det østjyske effektivt på plads med følgende svada: ”Det er et problem, at KU bliver stemplet som nogle, der vil indføre dødsstraf. Jeg synes ikke, at dødsstraf er noget man skal arbejde med i en retsstat“.

Jeg kunne ikke være mere enig.

Posted in Blå Stue | Ingen kommentarer »

grupa LGBT