Arkiv for October, 2007

26th Oct 2007

Gæsteindlæg: Den Lille Mand og magten

Den Lille Mand. Manden på gulvet. Hr. Jensen. Barnet har mange navne, men det er en tilsnigelse at sige at det udelukkende er kært.

Den Lille Mand er ingen hr. hvem-som-helst – han er den mest betydelige faktor i dansk politik, og har beklædt den position i næsten seks år nu. Han er en nøjsom herre, men han vil også gerne se konkrete ting, konkrete forbedringer, konkret politik.

Det har været gavnligt for dansk politik at have Den Lille Mand i stuen. Få forstod ham fra starten, men langt de fleste har lært det hen ad vejen. Hans politik er blevet gennemført, hans behov er blevet lyttet til i udpræget grad. Han har fået den udlændingepolitik han ønskede, det reformtempo han kunne kapere og senest har han sat sig tungt på velfærdsdebatten.

Politikerne har haft godt af at lære af Den Lille Mand. Men nu er tiden kommet, hvor vi igen skal over gulvhøjde. Vi skal ikke bare sørge for kontante fordele, men også tænke på de store strukturer. Vi skal til at appellere til Den Store Mand igen, for han findes, også selvom han har været påfaldende stille.

Men hvem skal repræsentere Den Store Mand?

Dannelsen af Ny Alliance var på mange måder et stærkt udtryk for at Den Store Mand er på vej tilbage – og han kan få en ligeså betydelig rolle at spille som Den Lille Mand. Det er vel også sådan det skal være?

Men der er mange hindringer for at de tre stormandspartier kan maksimere deres indflydelse. De Radikale har på forhånd meldt sig til deres gamle fløj, ligeledes har de konservative, og tiden vil vise om Ny Alliance blot er et overgangsfænomen. Derudover er en RYK-konstellation ganske simpelt ønsketænkning.

Men så alligevel. Hvis Den Store Mand skal frem og have den plads i politikken han fortjener, så skal visionen være RYK. Vi har brug for Den Store Mand. For selv om Den Lille Mand kan have ret i mange ting, så negligerer han de ting, som ikke umiddelbart kan ses og røres.

Dansk politik kan lykkes, når magtbalancen mellem Den Lille og Den Store Mand er korrekt – og det er den, når stormandspartierne tænker ud af boksen, og får nydefineret opfattelsen af hvilke hvilke alliancer i Folketinget som egentlig tjener deres sag bedst.

Posted in Konservativt Folkeparti, Gæsteindlæg, Valg, Det Radikale Venstre, Ny Alliance | Ingen kommentarer »

24th Oct 2007

Så kom valget

I morges omkring halv 9 satte jeg mig ind foran min computer for lige at tjekke lidt e-mails mens jeg ville indtage min morgenmad, der i denne sammenhæng bestod af lidt toast med ost og noget youghurt. Til min store overraskelse, ja jeg fik næsten morgenmaden galt i halsen, fandt jeg ud af, at valget var blevet udskrevet og nu står til afholdelse d. 13. november.

Jeg er for tiden på udveksling på University of Pennsylvania i Philadelphia i USA så for mig vil det blive svært at deltage ’sådan rigtigt’ i valget. Jeg er nemlig aktiv i Radikal Ungdom, og som jeg gjorde under valgkampen i 2005, vil jeg gerne også i gerne yde mit bidrag. Hvervegrundlaget er dog ret så spinkelt på denne side af Atlanten og selv det at skulle foretage afstemningen kan vise sig at blive lidt af en proces; jeg skal jo brevstemme. Faktisk så ved jeg ikke om det hele er så skidt endda. Det Radikale Venstre har valgt at pege på Socialdemokraterne og det skuffer mig en hel del. Hvis jeg havde været hjemme i Danmark under valgkampen, ville jeg have haft svært ved at motivere mig til at føre valgkamp for et projekt som jeg har svært ved at se meningen i. Mit eget ønske er stadig en centrum-højre regering og jeg håber da, at mandaterne falder ud så vi kan få en sådan en.

Hvis det skulle være gået forbi læseren så er jeg en af disse hersen ’højresøgende’ radikale, som Berlingske så smukt har benævnt os. Ifølge den gamle tante så er den radikale folketingsgruppe enige om at pege på Socialdemokraterne idet regeringen, og specielt Fogh, ikke har vist nogen form for samarbejdsvilje efter tronføljeskiftet til Vestager og fremkomsten af Ny Alliance. Et fair argument, men jeg mener dog stadig ikke at der er ret meget at komme efter fra den anden side af folketingssalen.

Jeg synes det er syndt, at man, for at tække vælgerne, har givet op på sin autonomitet. Khader klarede sig forbløffende godt da han blev udspurgt at TV-Avisen vedrørende hvem han ville pege på. Det lød noget i retning af, at Fogh var førstevalg som kongelig undersøger – og så tager man den derfra bagefter. På sin vis var det det samme som Vestager gjorde, blot med omvendt fortegn og med lidt mere tryk på at vi nu har valgt side. Det er meget tydeligt, at folketingsgruppen har følt sig presset til at skulle melde klart ud nu så vi ikke ender i en situation som dengang vi mente Jelved skulle være statsminister. Endnu en fair analyse som jeg nok også kunne være kommet frem til, hvis jeg sad i deres sko.

Men hvad bringer dette mig frem til? Jeg kan måske ikke deltage i valgkampen (i traditionel forstand i hvert fald – internettet er kommet til USA også), men mit kryds på stemmesedlen betyder stadig noget. Jeg vil gå i tænkeboks og nøje overveje hvem der skal have æren af mit kryds. Måske er det rigtigt hvad politologerne siger, at min stemme betyder uendeligt lidt for udfaldet af et valg, men ex ante kan jeg jo ikke vide, om lige min personlige stemme kan gøre en forskel. Jeg tror den vil gøre en stor forskel. Det har den bare at gøre!

Posted in Valg, Det Radikale Venstre, Ny Alliance, Mark Gray | Ingen kommentarer »

04th Oct 2007

Free Burma!


Free Burma!

Free Burma! Petition Widget
Name: (required)

Email:

Web:

Country:

Posted in Free Burma | 1 kommentar »

grupa LGBT