Arkiv for 'Phillip Pullman'-kategorien

25th Nov 2007

Det gyldne kompas

D. 7 december er der premiere på filmen ‘The Golden Compass’, eller på dansk ‘Det gyldne kompas‘. Det er en filmatisering af første bog i Phillip Pullmans ‘His Dark Materials’-trilogi, der udkom fra 1995 til 2000. Serien har vundet flere priser og er anerkendt som et vigtigt bidrag til børnebogsliteraturen. Desværre kom udgivelsen af Harry Potter på tværs, hvilket jeg ser som en stor årsag til, at bøgerne aldrig fik den opmærksomhed som de skulle have.

Bøgerne veksler mellem at foregå i vores og to parallelle dimensioner. I den første film er vi dog kun i et af de parallelle universer, hvor vi følger pigen Lyra Belacqua i hendes kamp for at finde en bortført ven. Dette mål tager dog en lille plads i de store temaer som bøgerne diskuterer, det være sig religion og modsætningerne mellem religion og videnskab.

Forfatteren har udtalt, at han skrev bøgerne ud fra ønsket om, at lave en ‘fantasy’-roman i kaliber med Narnia-serien, men hvor C. S. Lewis’ romaner  er præget af religiøse toner, bruger Pullman ‘His Dark Materials’ til at kritisere religion. Der fungerer genren ganske udmærket til at vise hvordan parallelle samfund kan se ud. F.eks. Lyra’s parallelle verden bliver styret af en meget dogmatisk kirke, der vil gøre hvad som helst for at stoppe hende. Hun er nemlig en ganske vigtig brik i oprøret mod gud!

Af den grund har det også afstedkommet ganske meget kritik fra religiøse sider. Det resulterede desværre i, at man har skåret ganske meget i kritikken af religion - for man skulle nødig træde nogen over føderne. Derfor en opfordring til at læse bøgerne, hvor man også får mulighed for at stifte bekendtskab med en rigtig udmærket forfatter. (more…)

Posted in Det gyldne kompas, Ateisme, Phillip Pullman, Religion, Blå Stue | Ingen kommentarer »

grupa LGBT