Arkiv for 'Intellektuel Ejendom'-kategorien

21st Feb 2008

IT-politisk forening

Jeg vil gerne reklamere for IT-politisk forening, der for nylig har produceret to reklamevideoer. En video omhandler foreningen og den anden omhandler deres privatlivs-CD, Polippix.
http://www.youtube.com/watch?v=VYjVV2qclqE (IT-pol generelt)
http://www.youtube.com/watch?v=gxj6A9gAJCM (Polippix intro)

Videoerne kan også hentes på
http://video.itpol.dk/

Jeg kan kun anbefale folk der sympatiserer med dem med at melde sig ind og dermed støtte dem økonomisk. Der er ganske mange engagerede personer i foreningen som har fået sat fokus på vigtige sager som overvågning, softwarepatenter og meget andet. Polippix blev også udgivet sammen med PROSA, IT-folkets fagforening og kan hentes gratis over nettet.

Posted in Intellektuel Ejendom, Overvågning | Ingen kommentarer »

22nd Jan 2008

I wouldn’t steal…

De Grønne i Europa har startet en kampagne som nok skal gøre dem populære hos pladeselskaber og i filmbranchen. Alle har sikkert set det lille filmklip som fremkommer, når man vil se en DVD eller er i biografen, hvor filmbranchen sætter lighedstegn mellem at stjæle materielle goder og så det at kopiere ophavsretligt beskyttede informationsgoder (film, musik etc). Tankegangen bag filmbranchens film virker ret så tåbelig for der er altså væsentlige forskelle imellem de to slags goder. De håber vel på, at de ved at fortælle historien nok gange, kan overbevise folk om, at det er det samme. Jeg har da også mødt folk som er af den overbevisning, at det er det samme. Så må man til at forklare dem hvad forskellen er.

Man bryder dog stadig lovgivning når en sen nattetime henter ophavretsbeskyttede film ned over det nyeste hotte P2P-netværk (hvad er det for tiden, Bittorent?). Det er dog ophavsretslovgivningen og ikke noget du finder i straffeloven! Det er nok snart på tide at at se den lovgivning efter i sømmene. Og ikke kun ophavsretslovgivningen, men alt hvad der indebærer det man (desværre) kalder ‘intellektuel ejendom’. Spørgsmålet er dog præcis hvad der vil give mening af ændre?

Så De Grønne opfordrer til at fortsætte med at kopiere. En af Danmarks grønne (pun intended) MF’ere, Johanne Schmidt-Nielsen, har også fortalt, at hun kopierer ulovligt. Det burde få en til at tro, at det endnu engang er kampen mellem den åhh så onde kapitalisme (nu hedder det jo blot multinationale) og alle de undertrykte arbejdere. Det er i hvert fald sådan, at venstrefløjen vil fremstille sagen. Det her er dog langt fra en venstrefløjssag. Som jeg tidligere har været inde på i et andet indlæg er intellektuel ejendom kun noget i kraft af den beskyttelse som staten giver rettighedshaveren. Det er et monopol og det har selvfølgelig omkostninger. What to do, what to do?

Posted in Intellektuel Ejendom | 2 kommentarer »

15th Nov 2007

Virtuelt ‘tyveri’

fpn.dk har en artikel omkring tyveri af virtuelle artefakter. Artiklen nævner bl.a. “Forbrugermyndigheder i flere lande har været skeptiske over for de virtuelle samfund, fordi det lokker børn og unge til at bruge penge på noget, som reelt ikke findes.

Nu er det ikke problemstillingen om hvad børn og unge bruger penge på jeg vil rejse. Der håber jeg på, at de unge mennesker har nogle forældre der kan udstikke regler for børnene, specielt hvis det er lommepenge de bruger. Derimod er det spørgsmålet omkring det at stjæle noget virtuelt. For mit vedkommende er juryen stadig ude når det drejer sig om min holdning til dette spørgsmål. Jeg har i lang tid været fortaler for en bevarelse af ophavsret stort set som den ser ud i dag. Derimod har jeg været ret så skeptisk når det har gjaldt patenter, hvor jeg f.eks. mener at de ikke skal gives til softwareprogrammer. I det omfang at ophavsret, patenter og varemærker er politisk konstruerede monopoler skal deres benyttelse begrænses. Det skræmmer mig, at der kan opbygges en industri af såkaldte ‘patent trolls‘ som ene og alene udnytter deres erhvervede rettigheder i en form for rent-seeking mod entreprenører. Det går direkte imod ideen bag ved patentering og fortæller at der er noget galt med systemet.

Selvom jeg har ændret holdninger siden jeg først begyndte at arbejde med dette emne er jeg i dag stadig ikke fortaler for at afskaffe hverken ophavsret, patenter eller varemærker ligesom visse libetarianere, det svenske piratparti eller den danske piratgruppe. Det er ikke fordi et sådan samfund er utænkeligt for mig, men selvom jeg har erkendt, at det nuværende system er suboptimalt så har jeg ikke overbevist mig selv om, at et samfund uden ville være mere optimalt.

Posted in Intellektuel Ejendom, Blå Stue | Ingen kommentarer »

grupa LGBT