Arkiv for 'Valg'-kategorien

29th Feb 2008

De lange knive i Enhedslisten

Det er ikke hver dag, at et tidligere folketingsmedlem beskylder sit partis ledelse for at drive partiskadelig virksomhed, som Pernille Rosenkrantz-Theil gjorde det i går:

Ledende partimedlemmer i såvel hovedbestyrelse som på Christiansborg modarbejdede, modarbejdede og modarbejdede en årsmødevalgt kandidat - så det ikke kunne undgås at gå ud over partiet,” og videre:

“Aldrig har jeg da hørt om en partiledelse, der hænger egne kandidater ud i pressen på den måde. Det er ikke lige frem en opfordring til andre om at sætte sig selv på spil for partiet. Hvis jeg havde været klar over det, inden jeg stillede op, ville jeg have tænkt mig om en ekstra gang.”

Bitterheden hos Pernille Rosenkrantz-Theil, der under sin politiske karriere blev udråbt til dronning af venstrefløjen, er ikke til at tage fejl af. Enhedslisten og Konservative har - udover begge partiers forkærlighed for synspunkter, der hører fortiden til - åbenbart også et skæbnesfællesskab, når det drejer sig om tendensen til at stikke knive i ryggen på hinanden. I dette tilfælde er stridens kerne den kontroversielle tørklædebærende folketingskandidat Asmaa Abdol-Hamid.

Det slående er dog, at Rosenkrantz-Theils realitetssans åbenbart ikke er blevet nævneværdigt forbedret af at hun nu er væk fra Christiansborg og ude i det virkelige liv. For man behøver jo ikke være valgforsker for at kunne se, at Enhedslisten blødte til SF som følge af Søvndal-effekten - og at netop Asmaa Abdol-Hamid ikke kunne bremse den flugt, men måske tilmed forstærkede den med sine utallige tvetydige og uklare udtalelser.

Derfor burde man som medlem af Enhedslisten ikke være andet end at glad for, at sagens omdrejningspunkt har meddelt, at hun holder pause som kandidat i et år. Det kan umuligt være i venstrefløjens interesse at have kandidater, der sammenblander religion og politik. Religion er og bliver opium for folket.

Posted in Religion, Valg, Blå Stue | Ingen kommentarer »

25th Nov 2007

Knæfald for den socialdemokratiske velfærdstankegang

Christian Johannesen, christian.johannesen.dk

Folket kræver mere og mere velfærd. Billedet her er fra demonstrationerne 2. oktober. Foto: Christian Johannesen (christian.johannesen.dk).

Det er næppe nogen tilfældighed, at en søgning på den danske Google på ”velfærd” giver 1,39 mio. resultater. Danskerne – borgerne i et af verdens rigeste velfærdssamfund – kan simpelthen slet ikke få nok af velfærd. På Christiansborg er man også vilde med fænomenet – lige fra Socialdemokraternes beton-agtige velfærdsrettigheder til Dansk Folkepartis særlige definition af velfærd, der først og fremmest omfatter ældre etniske danskere og sidst, men ikke mindst dyr.
Statsminister, Anders Fogh Rasmussen, hvis parti ellers i skåltalerne kalder sig liberalt, forsømmer heller ingen chance for at tale om hvordan han vil forbedre og udbygge velfærden. Først med nedsættelsen af Velfærdskommissionen og senest med et nyt superministerium – Velfærdsministeriet, som Mark Gray også kommenterer på her.
I stedet for at fokusere på det sociale sikkerhedsnet for de svageste, er velfærd blevet noget, som alle skal have. En krævementalitet, der sikkert hænger sammen med skattetrykket.
Det ses også ved regeringsdannelsen for nylig. I velfærdens hellige navn sendes det 159 år gamle indenrigsministerium i graven til fordel for et bastard-ministerium der også får opgaver fra Socialministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet og flopministeriet Familie- og Forbrugerministeriet. Sidstnævnte har slidt ikke mindre end tre konservative ministre op gennem sin blot 3 år lange levetid.
Det er en ren tilståelsessag for Fogh. Etableringen af Familie- og Forbrugerministeriet var blot første skridt på vejen mod det totale knæfald for den socialdemokratiske betontankegang. Kønt er det ikke.
Nu bliver det spændende at se, om den frafaldne socialdemokrat Karen Jespersen som den første – og forhåbentlig den sidste – velfærdsminister kan få kommunaløkonomi, hjemløse og børnepasningsorlov til at gå op i en højere enhed.

Posted in Velfærd, Økonomi, Valg, Blå Stue | Ingen kommentarer »

19th Nov 2007

NAs ordførerskaber

jp.dk skriver de, at nu er kabalen om ordførerskaber gået op. Fordelingen virker for mig at se som nogle ganske naturlige valg der bygger på de enkelte MFeres kompetencer. Khader står får værdier og det udenrigspolitiske, Aamund for uddannelse og teknologi, Seeberg for miljø, energi og forsvar, Samuelsen for det økomiske og Poulsen for integration og det sociale. Kort sagt: ikke rigtig nogen overraskelser!

JP skriver dog, at kabalen ikke er gået helt op, hvilket kunne tyde på, at ikke alle er tilfredse. Hvem det er, er dog ikke lige helt til at sige. Samuelsen har vidst fået hvad han bad om, så jeg tror på, at det kunne være Seeberg, der er utilfreds. Hun har dog fået forsvar, som hun jo også arbejdede med i Europaparlamentet. Man kan jo håbe, at stridighederne går på gruppens ledelse. Kransekagen kan man jo ikke umiddelbart fjerne, men man kan godt i en sådan lille gruppe lade ordførerne få stort spillerum. Det tror jeg Khader bliver nødt til at lade dem gøre, da han jo selv har vist, at han kan have svært ved at håndtere det at være leder. Måske gjorde folk ham faktisk en tjeneste ved ikke at stemme flere ind han skal være fårehyrde over? Specielt Samuelsen ville være god at have i front. Han har meget at byde på udover hans skattepolitik.

Der er god mulighed for ordførerne kan fordybe sig, selv med så få i gruppen, men man kan frygte de blot arbejder videre med deres kæpheste. Hvis det sker så sidder IBM og Røde Kors altså med repræsentanter i Folketinget! Begge dele virker for mig ganske skræmmende, men lige nu får de to MFere Aamund og Poulsen lige lidt frirum fra min side. De kan jo gå hen og blive nogle særdeles gode politikere med deres erfaringer fra andet end Christiansborg!

Posted in Valg, Blå Stue, Ny Alliance | Ingen kommentarer »

09th Nov 2007

‘Fast plads på “rød stue”. Det er vel kernen af vores nye kurs’

Der er kommet en kommentar omkring Vestager’s groteske udmelding på Copenhagen Institute Blog. Der citeres Rune Heiberg’s udtalelser til DR, der også danner titlen på dette indlæg. Charlotte Fischer bliver, ikke overraskende, også nævnt som støtte af kritikken i den oprindelige artikel. Hvad er mere overraskende er, at 78 procent af de radikale kommuneforeningsformand ønsker at søge position som støtteparti for en VK-regering, hvis valget giver et VKYR-flertal. Kun 6 procent svarer nej.‘ Og som folketingskandidaten Merete Riisager fra Odense siger det: ‘For pokker da, Margrethe!’ Jeg kan kun være enig…

Indlægget er skrevet af tidligere radikale, tidligere frelste, Simon Espersen. Der er mange gode pointer i hans analyse, men specielt synes jeg om den bitterhed jeg mener at læse mellem linjerne. En bitterhed som mange nuværende radikale deler i disse dage.

Det Radikale Venstre er et parti der balancerer på en vippe med et rødt sæde i den ene ende og et blåt et af slagsen i den anden. Partiet står sådan ca. midt imellem og bevæger sig lidt frem og tilbage. Det får vippen til at bevæge sig - og hvis man følger partiet igennem tiderne får man næsten den indtryk, at hvis partiet står stille lidt for længe et sted, jamen så vælter vippen ned og står fast. En vippe er kun sjov så længe den er i bevægelse og med Vestagers udtalelser er vi forlængst stoppet op. Nede hvor Det Radikale Venstre står sidder Helle og Margrethe, mens nabodrengen Villy ivrigt forsøger at klatre op på vippen. I den anden ende sidder Anders og Bendt og forsøger at få vippen i gang igen, stærkt hjulpet af Pia og Naser, der dog nok er mere optagede af at slås indbyrdes -’fordi de begge gerne vil lege med’. (more…)

Posted in Valg, Blå Stue, Det Radikale Venstre, Ny Alliance | Ingen kommentarer »

08th Nov 2007

Overvågningsloven

IT-politisk forening arbejder videre med modstanden mod overvågningsloven. Det seneste påhit er at kalde den for det den reelt er. Et trick der måske kan få andre til at indse hvilken lovgivning vi har fået. Jeg ser frem til valget er overstået så foreningen ‘Nej til øget overvågning‘ kan komme på skinner igen. Jeg sidder jo desværre i USA så der bliver nok ikke meget jeg kan lave i starten, men så er det jo godt at der er mange andre gode kræfter i RU og VU derhjemme.

Posted in Overvågning, Valg, Blå Stue | Ingen kommentarer »

07th Nov 2007

Utilfredshed i R-bagland

Udmeldingerne fra Vestager om, at Det Radikale Venstre (DRV) hverken vil i regering eller være parlamentarisk grundlag for en borgerlig regering har ramt hårdt. DRV har historisk set været et midterparti siden dets begyndelse og har forstået at samarbejde med begge sider af folketinget. Da Vestager overtog roret efter Jelved blev der af mange kritikere, specielt udenfor partiet, snakket om, at det var en sejr for venstrefløjen i partiet. Fløje i DRV og i Radikal Ungdom er ikke noget voldsomt fænomen, hvilket man måske skulle tro disse analytikere, og folketingsgruppen forsikrede da også baglandet, at fremkomsten af Ny Alliance ikke var en opdeling i det radikale højre og det radikale venstre.

Jeg synes jeg har givet folketingsgruppen lang line, men nu er jeg ved at blive harm over den udvikling som DRV har taget i løbet af en halvårs periode, nu med valgkampen som den ultimative cementering af, at DRV leger bedst med børnene på rød stue. Jeg vil gerne lege med de andre børn i klassen også! (more…)

Posted in Valg, Det Radikale Venstre | Ingen kommentarer »

26th Oct 2007

Gæsteindlæg: Den Lille Mand og magten

Den Lille Mand. Manden på gulvet. Hr. Jensen. Barnet har mange navne, men det er en tilsnigelse at sige at det udelukkende er kært.

Den Lille Mand er ingen hr. hvem-som-helst – han er den mest betydelige faktor i dansk politik, og har beklædt den position i næsten seks år nu. Han er en nøjsom herre, men han vil også gerne se konkrete ting, konkrete forbedringer, konkret politik.

Det har været gavnligt for dansk politik at have Den Lille Mand i stuen. Få forstod ham fra starten, men langt de fleste har lært det hen ad vejen. Hans politik er blevet gennemført, hans behov er blevet lyttet til i udpræget grad. Han har fået den udlændingepolitik han ønskede, det reformtempo han kunne kapere og senest har han sat sig tungt på velfærdsdebatten.

Politikerne har haft godt af at lære af Den Lille Mand. Men nu er tiden kommet, hvor vi igen skal over gulvhøjde. Vi skal ikke bare sørge for kontante fordele, men også tænke på de store strukturer. Vi skal til at appellere til Den Store Mand igen, for han findes, også selvom han har været påfaldende stille.

Men hvem skal repræsentere Den Store Mand?

Dannelsen af Ny Alliance var på mange måder et stærkt udtryk for at Den Store Mand er på vej tilbage – og han kan få en ligeså betydelig rolle at spille som Den Lille Mand. Det er vel også sådan det skal være?

Men der er mange hindringer for at de tre stormandspartier kan maksimere deres indflydelse. De Radikale har på forhånd meldt sig til deres gamle fløj, ligeledes har de konservative, og tiden vil vise om Ny Alliance blot er et overgangsfænomen. Derudover er en RYK-konstellation ganske simpelt ønsketænkning.

Men så alligevel. Hvis Den Store Mand skal frem og have den plads i politikken han fortjener, så skal visionen være RYK. Vi har brug for Den Store Mand. For selv om Den Lille Mand kan have ret i mange ting, så negligerer han de ting, som ikke umiddelbart kan ses og røres.

Dansk politik kan lykkes, når magtbalancen mellem Den Lille og Den Store Mand er korrekt – og det er den, når stormandspartierne tænker ud af boksen, og får nydefineret opfattelsen af hvilke hvilke alliancer i Folketinget som egentlig tjener deres sag bedst.

Posted in Konservativt Folkeparti, Gæsteindlæg, Valg, Det Radikale Venstre, Ny Alliance | Ingen kommentarer »

grupa LGBT